Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Διαδημοτική συνάντηση για τα οικονομικά αδιέξοδα.


...
Πρόταση αγωνιστικών κινητοποιήσεων από το Δήμαρχο Ηρακλείου

 
...
Η οικονομική ασφυξία των δήμων αποτέλεσε το βασικό θέμα της διαδημοτικής συνάντησης των δήμων, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας ,Λυκόβρυσης- Πεύκης, Μεταμόρφωσης και Αμαρουσίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο Ηρακλείου, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Π. Βλασσόπουλου. 
Αφορμή για τη συν'αντηση ήταν ότι ο Δήμος Ηρακλείου για Ιανουάριο και Φεβρουάριο παίρνει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, 0 ( μηδέν) ευρώ, κάτι που οδηγεί σε κατάρρευση το Δήμο
Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο δήμαρχοι Λυκόβρυσης –Πεύκης Δ. ΦωκιανόςΜεταμόρφωσης Μ. Καρπέτας, Νέας Ιωνίας Ηρ. Γκότσης, , ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Ν. Αλεπούς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λυκόβρυσης- Πεύκης Τ. Μαυρίδης, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Μαστοράκος, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δήμο Ηρακλείου.

Η περαιτέρω μείωση των εσόδων κατά 400- 500 εκ των ΟΤΑ που προβλέπεται στην πρόσφατα ψηφισμένη δανειακή σύμβαση, σε συνέχεια των ολοένα και πιο μειωμένων πόρων που προέρχονται από το κεντρικό κράτος, η συνεχιζόμενη καθυστέρηση εκταμίευσης μέσω προγραμμάτων που θα αποτελούσαν χρηματοδοτικά εργαλεία του Καλλικράτη, αλλά και η αδυναμία είσπραξης των τελών λόγω της αδυναμίας των δημοτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά αποτελούν παραμέτρους του οικονομικού χάους στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι και καλούνται να βρουν άμεσα διέξοδο. Η κοινή διαπίστωση στις τοποθετήσεις των ομιλητών για τα μαύρα οικονομικά συμπληρώθηκε από ζοφερό εργασιακό καθεστώς που σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής και ευρωπαϊκών προσταγών επαναφέρει την εφεδρεία, το μεγάλο αριθμό απολύσεων και μοιραία την επέλαση των ιδιωτών.
Βασικές άξονες των προτάσεων για την διεκδίκηση των αιτημάτων με συνεργασία των 5 δήμων όπως ανακοινώθηκαν από το δήμαρχο Ηρακλείου Π. Βλασσόπουλο είναι οι άμεσες ενέργειες προς όλα τα θεσμικά όργανα για την κοινοποίηση των προβλημάτων που δημιουργούνται και απειλούν την βιωσιμότητα των ΟΤΑ, η διερεύνηση μέσω της νομικής οδού τόσο σε θέματα που αφορούν την απόδοση των εσόδων και τις μεταφερόμενες στους δήμους αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, οι κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν το περιβάλλον- ανακύκλωση, τα κοινωνικά προγράμματα, αλλά και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και η ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου από τους δημάρχους των 5 δήμων.
Οι προτάσεις του δημάρχου Ηρακλείου συμπληρώθηκαν και από τις προτάσεις των παρευρισκομένων και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ομόφωνη έγκριση του και η αποστολή στους αρμόδιους φορείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου