Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στους Δήμους

με απόφαση της ΟΜΕ- ΟΤΑ ως την ερχόμενη Τρίτη. Κλειστά Δημαρχεία, αμαξοστάσια, ΚΕΠ και άλλες δημοτικές υπηρεσίες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΗΡΑΚΛΕΙΟ | Στο πλευρό των απεργών ο Δήμος


....
για πρωτοφανή επίθεση μιας ανεπαρκούς πολιτικής ηγεσίας, μιλά στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου, με αφορμή τη Γενική Απεργία της Τετάρτης



....
Δύο χρόνια τώρα, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, όλος ο ελληνικός λαός, γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής που ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής.
Στο όνομα της αναγκαίας πράγματι δημοσιονομικής εξυγίανσης, μια ασυνάρτητη, αποσπασματική και αδιέξοδη πολιτική, σαρώνει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών, αποσυνθέτει την κοινωνική συνοχή, αίρει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, εξαφανίζει κάθε ίχνος ευαισθησίας.
Στο όνομα των απαιτήσεων των δανειστών μας, λαμβάνονται μέτρα οριζόντια, ενταγμένα σε μια παράλογη ακολουθία κινήσεων πανικού.
Στο όνομα της ανάγκης θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ασκείται μια αδυσώπητη και ανερμάτιστη πολιτική, χωρίς συνοχή, χωρίς προοπτική, χωρίς στόχους.
Στο όνομα της σκληρότητας της τρόϊκα, εξαγγέλλονται πολιτικές που απορρέουν από την πλήρη διαπραγματευτική ανεπάρκεια των κυβερνώντων.
Στο όνομα του επείγοντος χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων, απαράδεκτες καθυστερήσεις προκαλούν δραματικά τετελεσμένα για τη ζωή των πολιτών.
Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι σταδιακά εξαφανίζονται, την ώρα που η διαφθορά, η παραοικονομία, η γραφειοκρατία και όλες οι θεσμικές αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας είναι τα μόνα που έχουν μείνει ανέπαφα.
Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ καθυστερεί, οι διαδικασίες απλοποίησης των θεσμών για τη δημιουργία εύφορου επενδυτικού κλίματος απουσιάζουν, οι αναπτυξιακές εξαγγελίες μένουν στα χαρτιά, όλη η παραγωγική μηχανή παραπαίει.
Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί αποσβολωμένος την θυματοποίησή του. Παρακολουθεί απορώντας αν όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ανικανότητα ή σκοπιμότητα.
Αγωνιά, αναμένοντας την κατάληξη.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, με αφορμή την αυριανή πανελλαδική απεργία δηλώνει εμφατικά ότι είναι δίπλα στους δημότες του, σε όλους τους Έλληνες πολίτες σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση μιας ανεπαρκούς πολιτικής ηγεσίας. 

..εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές!


Διαδήλωση των εργαζομένων στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου




 Με μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους του Ηρακλείου και της Νέας Ιωνίας απάντησαν οι εργαζόμενοι στους δυο Δήμους στα μέτρα που - τους- παίρνει η κυβέρνηση. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αγωνιστικών εκδηλώσεων των σωματείων όλη την τρέχουσα εβδομάδα. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το "αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές".

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ | Συγκέντρωση για τα χάλια....



...
της Παιδείας από την Ένωση Γονέων.
Παρασκευή 07.10 8-10 πμ έξω από το Δημαρχείο  


...
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Αγαπητοί Γονείς,
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε:
Με λιγότερα σχολεία, αλλά με «ψηφιακό σχολείο»,
Με κενά και λιγότερους εκπαιδευτικούς,
Χωρίς βιβλία, με φωτοτυπίες, αλλά «η τσάντα να μένει στο σπίτι»,
Με τμήματα 28-30αρια
Σχολικές επιτροπές με ελάχιστα χρήματα, που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
Την ώρα κόβουν μισθούς, οδηγούν τους εργαζόμενους σε εφεδρείες –ανεργία και νέα χαράτσια, την ίδια ώρα σπρώχνουν τις οικογένειες να βάλουν το χέρι στη τσέπη για την προμήθεια βιβλίων, χαρτικών, απορρυπαντικών, αύριο για πετρέλαιο κ.λ.π.
Η Ένωση Γονέων Μεταμόρφωσης, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων Μεταμόρφωσης, (Δημοτικά – Γυμνάσια Λύκειο), εκτιμώντας όλα αυτά:
ΚΑΛΕΙ
Όλους τους γονείς, σε δίωρη συμβολική κατάληψη, των σχολείων (τις δυο πρώτες ώρες, Δημοτικά – Γυμνάσια Λύκειο), την Παρασκευή 7/10/2011 και συγκέντρωση των γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών στην πλατεία στο Δημαρχείο.
  Παλεύουμε για:
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά εκπαιδευτικών με μαζικούς διορισμούς,
Να έρθουν άμεσα όλα τα βιβλία στα σχολεία.    
20-22 μαθητές στην τάξη. Άρνηση διδασκαλίας σε 27αρια και 30αρια τμήματα.
Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού από νομό σε νομό - οργανικές θέσεις για όλους.
Πλήρη χρηματοδότηση των σχολείων για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών   (Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία κ.λ.π.).
ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
«Αυτοί που μας κλέψανε το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» (Μπρεχτ).
Ατομική λύση δεν υπάρχει. Η ενότητα των εργαζομένων και η αλληλεγγύη είναι το δυνατό μας όπλο.
Το Δ.Σ 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Κι όμως, βγαίνουν και μισθοί και συντάξεις!


 ...
Δήλωση Λαφαζάνη για τον προϋπολογισμό


...
Ο Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012, έκανε την παρακάτω δήλωση:
Ένας προϋπολογισμός για το 2012, ο οποίος προβλέπει να πληρωθούν ως ληστρικοί τόκοι στους πιστωτές του δημοσίου ποσά μεγαλύτερα από όσα θα καταβάλλει η Κεντρική Διοίκηση της χώρας για μισθούς και συντάξεις, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει να αυξηθούν περίπου κατά 1/3 οι φόροι στα φυσικά πρόσωπα, εν μέσω λεηλασίας εισοδημάτων και επιδείνωσης της ύφεσης, τότεαυτός ο προϋπολογισμός έχει μια και μόνο αποστολή: να καταστρέψει οριστικά τη χώρα και να δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία και το λαό.
Για να ανακοπεί η επερχόμενη απόλυτη καταστροφή χρειάζεται άμεσα να ηττηθεί το σημερινό κυβερνητικό και συναινετικό μνημονιακό κατεστημένο, προκειμένουμια νέα προοδευτική κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών επί του χρέους, με στόχο να ανασάνει η χώρα και να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου, σωτηρίας και ανασυγκρότησης.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μείωση του βασικού μισθού που ορίζει η συλλογική σύμβαση ζητά η τρόικα



Από το www.in.gr 
Μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, μέσω κατάρτισης νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ζήτησε η τρόικα στην πολύωρη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ρίχνοντας νέα βόμβα στα εργασιακά.

Μάλιστα η τρόικα είπε ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε νέα συλλογική σύμβαση που θα μειώνει τον κατώτατο μισθό, να παρέμβει η κυβέρνηση και να νομοθετήσει σχετικά, αιφνιδιάζοντας από ό,τι φαίνεται και τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, αφού ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί ζήτημα κατάργησης των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για κατάρτιση εθνικής συλλογικής σύμβασης.

«Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», πρότειναν οι δανειστές στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα».

Ουσιαστικά δηλαδή η τρόικα ζητά σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν στη μείωση των κατώτατων ορίων αμοιβών, που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας, η κυβέρνηση να παρέμβει και με νόμο να καταργήσει την ΕΓΣΣΕ, η οποία αποτελεί προϊόν ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική «γραμμή άμυνας» που έχει απομείνει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει 751,39 ευρώ ως κατώτατο μισθό ή 33,57 ευρώ ως κατώτατο ημερομίσθιο.

Μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν βάλλει ευθέως κατά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά είχαν περιοριστεί στις απαιτήσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις και υπονόμευση κλαδικών συμβάσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις και χαρακτήρισε μια τέτοια ρύθμιση ως «τεράστια ανατροπή».

«Κάτι τέτοιο τόνισε θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των εισφορών, των συντάξεων και των φόρων, ενώ θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των αμοιβών», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος.

Επισήμανε ακόμη ότι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υπαρξει σοβαρές μειώσεις μισθών τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε στην τρόικα ότι το θέμα αυτό τον ξεπερνά και αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στους δανειστές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό. 

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ | Οργισμένος ο σύλλογος καθηγητών του Λυκείου


 ...
Οργισμένη ανακοίνωση - ψήφισμα του συλλόγου καθηγητών του Λυκείου, για τα χάλια της Παιδείας


...
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία λόγω της καθυστέρησης της εκτύπωσης και διανομής των σχολικών βιβλίων στους μαθητές. Αυτό πιστοποιεί την υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Η πρωτοφανής αδιαφορία της πολιτείας να αναλάβει υπεύθυνα τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς την εκπαιδευτική κοινότητα και η έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς το απαραίτητο εργαλείο της γνώσης, το βιβλίο, δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Θέλουμε ως δημόσιοι λειτουργοί – παιδαγωγοί και ως δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας προς κάθε προσπάθεια, σκόπιμη ή μη, που παρακωλύει την ομαλή λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης.
Απαιτούμε να δώσετε άμεση λύση, έστω και καθυστερημένα, στο πρόβλημα αυτό που δυστυχώς βιώνουμε.
Απαιτούμε σεβασμό προς τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους και φυσικά
απαιτούμε να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια κι όχι εκλιπαρώντας για τα αυτονόητα.
Η γνώση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Σήμερα όμως καταπατάται ολοφάνερα, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλονται (φωτοτυπίες, CD) με τη φιλοτιμία των εκπαιδευτικών. Με ημίμετρα, προχειρότητες και σπασμωδικές λύσεις τα προβλήματα δεν επιλύονται, ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από συνεδρίαση σήμερα Παρασκευή 30/09/2011 και ώρα 09:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεταμόρφωσης εγκρίνει ομόφωνα το παραπάνω ψήφισμα.  

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σκάσε ρε!


Επιστολή του απολυμένου από τα ΝΕΑ Τάσου
Αναστασίου
Προς την ΕΣΗΕΑ

 

                                                                               
            Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2011

 

Αγαπητοί συνάδελφοι 

Εργάζομαι από 10ετίας στα «Νέα» ως
σκιτσογράφος-γελοιογράφος και κατά την
περίοδο αυτή η διεύθυνση της εφημερίδας
ενέκρινε τη δημοσίευση χιλιάδων πολιτικών
γελοιογραφιών μου, χωρίς κάποια
λογοκριτική διάθεση. Η κατάσταση αυτή
άλλαξε άρδην μετά την ανάληψη της
διεύθυνσης από τον κ. Μεμή, ο οποίος
περιόρισε τη δημοσίευση των σκίτσων μου
στο ελάχιστο, «κόβοντας» ό,τι δεν
συναινούσε με την κυβερνητική πολιτική.
Παράλληλα ειδοποιήθηκα μέσω τρίτων «να
ρίξω νερό στο κρασί μου» – προφανώς για να
εξασφαλίσω ένα ευνοϊκό για εμένα εργασιακό
καθεστώς. 

Το δημοσιογραφικά απαράδεκτο καθεστώς
πολιτικής λογοκρισίας και φίμωσής μου
επιδεινώθηκε εδώ και έξι μήνες περίπου, με
τον πλήρη αποκλεισμό μου από κάθε
δημοσίευση. Αυτό συνέβη όταν μου προτάθηκε
ανεπισήμως να παραιτηθώ (με αποζημίωση) κι
εγώ φυσικά αρνήθηκα. Έκτοτε, δεν έχει
δημοσιευτεί ούτε μία από τις γελοιογραφίες
που ανελλιπώς παραδίδω στη σύνταξη
καθημερινά.

Ακολούθησε συνάντηση με τον κ.Μεμή, κατά
την οποία μου ανακοίνωσε την απόφασή του να
με απολύσει – ενώ υποστήριξε ότι οι
γελοιογραφίες μου δεν δημοσιεύονται… για
να συνηθίσω. Ως κύρια αιτία της επικείμενης
απόλυσής μου επικαλέστηκε τους συνήθεις
οικονομικούς λόγους, στη συνέχεια όμως της
συζήτησής μας τόνισε ότι στις τρέχουσες
συνθήκες πολιτικής έντασης δεν μπορεί η
εφημερίδα να «αντέξει» αντιπολιτευτικές
τοποθετήσεις.

Ως προς τους προαναφερόμενους
«οικονομικούς λόγους» της επικείμενης
απόλυσής μου, αξίζει να σας ενημερώσω ότι
το τιμ της εφημερίδας έχει ενισχυθεί
προσφάτως με νέα τοποθέτηση
συναδέλφου-σκιτσογράφου. 

Με βάση τα παραπάνω σας ζητώ: 

Να ενεργήσετε έτσι ώστε να τερματιστεί το
καθεστώς δημοσιογραφικής μου φίμωσης και
πολιτικής μου δίωξης και να αποκατασταθούν
οι παλαιές ομαλές εργασιακές συνθήκες.
Αυτό είναι το κύριο αίτημά μου.

Να ενεργήσετε έτσι ώστε να αποτραπεί η
απειλούμενη απόλυσή μου – μια απόλυση με
καθαρά πολιτικά κίνητρα, που δεν τιμά
κανέναν και παραπέμπει σε άλλες εποχές και
σε άλλου είδους καθεστώτα.  

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τάσος Αναστασίου