Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Βία, μίσος και ελληνικός πολιτισμός

Άρθρο του Δημάρχου της Μεταμόρφωσης Μιλτιάδη Καρπέτα, που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ στις 22.09
KARPETAS124.jpg

..
Το κύμα ρατσιστικής βίας που διαπερνά την ελληνική κοινωνία εκδηλώθηκε, με ακραίο τρόπο, στο περιστατικό που συνέβη στη Μεταμόρφωση στις 10 Σεπτεμβρίου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν επρόκειτο για τον συνήθη πλέον «έλεγχο», που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα απ' αυτούς που φιλοδοξούν να αναβιώσουν τα Τάγματα Εφόδου στην Ελλάδα. Επρόκειτο για μια εγκληματική επιχείρηση που εξελίχθηκε σχεδιασμένα σε διαδοχικές φάσεις. Πρώτα απειλές, μετά προειδοποιητική επίθεση και τέλος δολοφονική επίθεση με πυρπόληση καταστήματος μετανάστη και μαχαίρωμα έλληνα πολίτη.
Πρότυπα και μέθοδος αμιγώς ναζιστικά. Αυτό που κάνει την περίπτωση ξεχωριστή είναι ότι εδώ λείπει εντελώς κάθε πρόσχημα και κάθε αφορμή και προβάλλει γυμνή η τυφλή βία και το νοσηρό μίσος. Οι ηθικοί αυτουργοί της εξακολουθητικής εγκληματικής πράξης είναι γνωστοί και πασίδηλοι. Οι φυσικοί αυτουργοί δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Αρκεί να το θέλουν οι Αρχές και να μη φωλιάσει ο ύπουλος φόβος στη σκέψη των ανθρώπων. Αυτό θα ήταν το δραστικότερο όπλο στα χέρια των αυτόκλητων προστατών της κοινωνίας και της πατρίδας.
Αλλά η κοινωνία και η Ελλάδα βρίσκονται αλλού: στον νηφάλιο λόγο, το επιχείρημα, την πειθώ, τη μετριοπάθεια, την ανεκτικότητα, την ορθοφροσύνη, τη λογική. Αυτά δημιούργησαν και αυτά συγκροτούν ό,τι ονομάζεται Ελληνικός Πολιτισμός.
Ο κανόνας επιβεβαιώνεται: Η βία γεννά περισσότερη βία, το μίσος περισσότερο μίσος, ο παραλογισμός μεγαλύτερο παραλογισμό.
Οι ιδεολογικές διαφορές και οι διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις ελάχιστη σημασία έχουν. Επειδή, ακριβώς, η δυναμική της βίας και του μίσους παίρνει ανεξέλεγκτες τροπές, μεταλλάσσεται εύκολα και σαρώνει κοινωνίες και ανθρώπους.
Σε αυτές τις συνθήκες, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε, να αποδεχθούμε και να κανοναρχήσουμε: Η βία και το μίσος που την υποκινεί δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Για όλα τ' άλλα μπορούμε να διαφωνούμε, να αγωνιζόμαστε, να αναζητούμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου