Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

“Ακριβή” διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Του Βασίλη Καραβάκου



 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξέραμε τελειώνει. Με το νομοθέτημα – τερατούργημα και τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι Δήμοι δεν θα έχουν καμία σχέση με ότι γνωρίσαμε. Στο στόχαστρο της τρόικας (εσωτερικού και εξωτερικού) είναι η πλήρης αποδιάρθρωση των υπηρεσιών που προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος ιδιωτών.

Με το νέο πλαίσιο του Καλλικράτη το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής(πλην των δομών υγείας) περιέρχεται στους Δήμους. Πρόνοια , αθλητισμός, παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, σχολεία κλπ είναι πλέον αρμοδιότητες των Δήμων, ενώ από 01.01.2013 προστίθενται ακόμα 200 νέες αρμοδιότητες. Την ίδια ώρα απαγορεύονται οι προσλήψεις, ακόμα και εκεί όπου δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά πληρώνονται από τα ανταποδοτικά. Ο στόχος είναι φανερός: Η διάλυση της καρδιάς των Δήμων, η παράδοσή τους σε ιδιώτες και φυσικά η αύξηση των τοπικών φόρων για τους πολίτες, για υπηρεσίες που ήδη πληρώνουν. Τι άλλο μπορεί άραγε να σημαίνει η διαθεσιμότητα (απολύσεις στην ουσία) δεκάδων χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων;
Καταργούν” τις δημοτικές αρχές
Από το κάδρο επιχειρούν να βγάλουν πλέον τις δημοτικές αρχές. Με τις νέες ρυθμίσεις όποιος Δήμος αποκλίνει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του επί ένα τρίμηνο σε ποσοστό 10% τίθεται υπό επιτροπεία (στην ουσία) και η λήψη των αποφάσεων περνά σε επίτροπο που δεν λογοδοτεί σε κανένα. Και πως να μην αποκλίνει άραγε όταν έχουν σε δυο χρόνια προστεθεί 300 νέες αρμοδιότητες και έχουν περικοπεί τα έσοδα κατά 65%; Οι δημοτικές αρχές είναι πλέον διακοσμητικές. Ο επίτροπος έχει πλέον το δικαίωμα να αυξήσει το Τ.Α.Π έως και 1000% 9ένας επιπλέον μισθός για φόρο δηλαδή), το φόρο παρεπιδημούντων ( να κλείσουν και άλλα μαγαζιά δηλαδή), να προχωρήσει σε μετατάξεις προσωπικού, κ.α. μέτρα που δείχνουν ότι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ανατρέπεται ένα θεσμικό πλαίσιο δεκαετιών, με δραματικές συνέπειες για την τσέπη των πολιτών.
 
Τετραπλασιάζεται το κόστος της διαχείρισης απορριμάτων
Στο στόχαστρο πρώτα βρίσκεται η διαχείριση των απορριμάτων. Ήδη ο Γιάννης Σγουρός ως πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ(που διαχειρίζεται τα σκουπίδια) με κινήσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων προχώρησε στα πρώτα βήματα για τη δημοπράτηση της κατασκευής 4 εργοστασίων θερμικής επεξεργασίας των απορριμάτων, παρακάμπτοντας κάθε θεσμικό όργανο και δεσμεύοντας για τουλάχιστον 25 χρόνια τους Δήμους της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την προτεινόμενη μέθοδο θα εκτιναχθεί το κόστος για τους πολίτες, αφού τετραπλάσιο υπολογίζεται το κόστος διαχείρισης, ενώ η μελέτη προβλέπει την υποχρέωση των Δήμων για ελάχιστη ποσότητα σκουπιδιών 1.350.000 τόνους ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο, αντί οι Δήμοι να προσπαθούν για μείωση των σκουπιδιών, πάει “περίπατο” η ανακύκλωση και ο ιδιώτης (ναι, αυτοί που φαντάζεστε θα είναι) θα απολαμβάνει σίγουρα υψηλά κέρδη. Η ιδιωτικοποίηση της συλλογής των απορριμάτων στους Δήμους, που όλα δείχνουν ότι θα είναι το επόμενο “φιλέτο”, θα φέρει υποβάθμιση της συλλογής ( 2-3 ημέρες την εβδομάδα) και φυσικά αύξηση των τελών. Με μέτριους υπολογισμούς λοιπόν, ας υπολογίζει κάθε οικογένεια που έχει ένα σπίτι 100 τ.μ να πληρώνει στο Δήμο από 800 -1200 ευρώ το χρόνο, για σκουπίδια και ΤΑΠ από 250 περίπου σήμερα.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι πολίτες έχουν δυο επιλογές: Να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα ή να αντιδράσουν. Να ετοιμαστούν να χάσουν έναν – τουλάχιστον- μισθό (όσοι έχουν0 ή να βάλουν φρένο στις ορέξεις των Φούχτελ και όσων συμφωνούν μαζί του. Ο ρόλος των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός εδώ. Εμείς, φυσικά, δεν έχουμε αυταπάτες για το ποιοι είναι πλειοψηφία στην ΠΕΔΑ, στην ΚΕΔΕ: Είναι όσοι χειροκροτούσαν τον Καλλικράτη, όσοι έβαλαν πλάτη (σταματώντας τις αντιδράσεις) στο πετσόκομμα της Αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όσοι αισθάνονται περισσότερο κομματικοί απεσταλμένοι στις τοπικές κοινωνίες παρά εκπρόσωποι των κοινωνιών στους θεσμούς. Την ώρα αυτή οι νυν δημοτικές αρχές οφείλουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να σταθούν στο πλευρό των πολιτών. Να οργανώσουν την αντίσταση, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεμικές αντιδράσεις κάθε τόσο και να προασπίσουν το μικρό εισόδημα που απέμεινε στους πολίτες. Έχουν να επιλέξουν τελικά αν θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους ως πραγματικές δημοτικές αρχές ή ως ανδρείκελα του Φούχτελ και των εγχώριων τοποτηρητών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου