Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ | Πρωτοποριακή εκδήλωση

Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για τη διαχείριση των απορριμμάτων διοργάνωσε η οργάνωση της Μεταμόρφωσης το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Μεταμόρφωσης. Τίτλος της εκδήλωσης «Για μια βιώσιμη, δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση» ενώ την πρόταση παρουσίασαν οι: Σοφία Σακοράφα, βουλευτής Β' Αθήνας, Θωμάς Μπιζάς μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ – ΟΤΑ και Γεωργία Ασημακοπούλου,τοπογράφος – μηχανικός, εργαζόμενη στον Ενιαίο Σύνδεσμο (που διαχειρίζεται τα απορρίμματα).



Β. ΤΡΙΑΝΤΟΣ

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ

Π. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μ. ΚΑΡΠΕΤΑΣ

Δ. ΤΖΙΤΖΙΦΑΣ

Φ. ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ




Στην εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αιρετών, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτ. Καρπέτας, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Π. Βλασσόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Δ. Τζίτζιφας, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Μεταμόρφωσης. Θ. Σφυρής και Ηρακλείου Γ. Φαρμάκης, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Νέας Ιωνίας Φ. Τσομπάνογλου και Οικονομικών Γ. Ιωαννίδηςκαι ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Τσαούσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας «Καλημέρα Ανθρώπινη Πόλη» Χ. Τομπούλογλου, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Χρ. Κοπελούσος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Φιλαδελφείας Χαλκηδόνας «Δύναμη Πολιτών» Θ . Μάλλιος, οι αντιδήμαρχοι Μεταμόρφωσης Χ. Χρυσανθακόπουλος και Κ Κολοβός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεταμόρφωσης, Αλ. Νάστος, Φ. Παπαδόπουλος, Δ. Πεπαρίδης, Δ. Τσεβά, Ε. Περιβολαράκη εκπρόσωποι συλλόγων της Μεταμόρφωσης και πολλοί πολίτες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Β. Τριάντος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους δηλώνοντας τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ανοιχτή επικοινωνία τόσο με το λαό όσο και με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο Β. Τριάντος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνει τόσο ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός τονίζοντας όμως πως οι λαοί θα βρουν το δρόμο τους και θα πάρουν τα στα χέρια την τύχη τους με αποφασιστικότητα και σύνεση ενώ ενημέρωσε για τις ανοικτές εκδηλώσεις της τοπικής.
«Είναι η κορύφωση μιας ολομέτωπης επίθεσης του συστήματος σε ότι έχει κατακτηθεί από το λαϊκό κίνημα μεταπολεμικά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Σ. Σακοράφα στην αρχή της ομιλίας της. Η κ. Σακοράφα κάνοντας λόγο για ξέπλυμα εικονικών κεφαλαίων και επίθεση στην πραγματική οικονομία, που αφορά στις «ανελαστικές διαβιωτικές ανάγκες». Μια επίθεση «χυδαία άνευ ευαισθησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπει την ελάχιστη ποιότητα διαβίωσης, την προστασία στο περιβάλλον, και συμμετοχή του πολίτη παρεμποδίζοντας εν τέλει, κάθε όραμα ή σχέδιο για μια κοινωνία με διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
«Η πρόταση που συζητείται σχεδιάζεται σε κλειστά γραφεία με επιχειρηματίες επενδυτές, πρόθυμους περιφερειάρχες και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Καμία διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς ή φορείς πολιτών”, είπε μιλώντας για άρον – άρον παράδοση της διαχείρισης σε ιδιώτες.
Από τη μία μιλούν για υποχρεώσεις σχεδιασμού ώστε να ελαττωθεί η παραγωγή αποβλήτων, να στηριχτεί η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση κι από την άλλη η πρόταση της Περιφέρειας μιλάει για διασφαλισμένη ελάχιστη ποσότητα 1, 5 περίπου εκ. τόνου σύμμεικτων απορριμμάτων, για τα επόμενα 25 χρόνια. Η κοροϊδία είναι εμφανής και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο»
Η κ. Σακοράφα χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται μεταξύ των πολιτών, των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και των αιρετών και τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου άμυνας. «Γίνεται κοινή συνείδηση πια ότι αυτό που διακυβεύεται, δεν είναι αποσπασματικά συμφέροντα και θέματα κοινωνικών ομάδων αλλά το παρόν και το μέλλον μας στην κυριολεξία. Συμπαραστεκόμαστε σε όλες τις πρωτοβουλίες και κυρίως των εργαζομένων.»
Τους άξονες του προγράμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων έδωσε η τοπογράφος – μηχανικός Γ. Ασημακοπούλου.
«Η φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση στηρίζεται στη αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, στην μικρή κλίμακα, στην ενθάρρυνση της τοπικής συμμετοχής, στην αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού και στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα. Από το σπίτι μας μέχρι την εγκατάσταση. Σε επίπεδο περιφέρειας χρειάζονται εγκαταστάσεις ασφαλούς διάθεσης ακόμα και επεξεργασίας. Η κ. Ασημακοπούλου επισήμανε πως ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, “είναι υποχρέωση και δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να είναι ενταγμένο στο σχεδιασμό που έχει τον έλεγχο ενός φορέα δημόσιου”, ενώ αποτελεί προτεραιότητα η διαχείριση των ειδικών αποβλήτων, όπως τα επικίνδυνα. Ειδική αναφορά έκανε για το χώρο της Φυλής όπου τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμιά νέα δραστηριότητα ενώ πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση της μονάδας νοσοκομειακών αποβλήτων.
 
«Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επενδυτών, πανάκριβο και μη φιλικό στο περιβάλλον» τόνισε ο Θ. Μπιζάς, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ – ΟΤΑ, προσθέτοντας μία ακόμη παράμετρο δυσκολίας, το χρόνο.. «Αν δεν υπάρξει τώρα αντίδραση και εναλλακτικές προτάσεις, σε πολύ λίγο, θα είναι πολύ αργά. Εάν οι μονάδες εγκατασταθούν και ξεκινήσουν κάθε προσπάθεια για εναλλακτική διαχείριση θα έχει υπονομευθεί.» Παράλληλα αναφερόμενος σε ένα από τα πολλά παράλογα του προτεινόμενου κυβερνητικού σχεδίου έδωσε το παράδειγμα της Φυλής, όπου αν και εξαιρετικά επιβαρυμένη, επελέγη η εγκατάσταση μονάδας που θα διαχειρίζεται το 85% των απορριμμάτων της Αττικής για άλλα 27 χρόνια. «Αυτό δεν είναι πολιτική ισορροπημένη. Η πρόταση μας μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και σε αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο κ.Μπιζάς διευκρινίζοντας όμως ως αναγκαίο τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών και την κοινωνική συμμετοχή .
«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει κακοφορμίσει μας αφορά όλους», είπε στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μ. Καρπέτας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το κατά πόσο είναι εφικτή στην πράξη η κοινωνική συμμετοχή, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέροντες τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που ακούστηκαν.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Π. Βλασσόπουλος χαρακτήρισε το θέμα κυρίαρχο και πολύπλοκο. «Για να γίνει υλοποιήσιμο το πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών. Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλα. Φοβάμαι πως με την πολεμική που δέχεται η αυτοδιοίκηση, με ιλιγγιώδεις περικοπές και το όχι στις προσλήψεις, όσο και να θέλουμε να προσφέρουμε είναι πάνω από τις δυνατότητες μας”. Ο κ. Βλασσόπουλος κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ , να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα μπορεί να είναι εφαρμόσιμο και συνεχάρη τους αρμόδιους για τη διοργάνωση της συζήτησης.
«Ο κεντρικός σχεδιασμός αλλά και ο περιφερειακός αυτή τη στιγμή οδηγούν στην καύση» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νέας Ιωνίας Φ. Τσομπάνογλου απαριθμώντας τα εμπόδια του χώρου, του χρόνου και του χρήματος που συναντά η αυτοδιοίκηση, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανακύκλωση η οποία με τον τρόπο που γίνεται καθίσταται προβληματική και ασύμφορη: «Βάζουμε 4- 5 αυτοκίνητα τη μέρα, να μας πηγαίνουν σε Κέντρο Διαλογής δικό τους, μας γυρνούν το 42% των σκουπιδιών και το ξαναπληρώνουμε στο ΧΥΤΑ, τα έσοδα από το γυαλί το χαρτί και το μέταλλο να πηγαίνουν στην εταιρεία και οι δήμοι να παίρνουν ένα κλάσμα από τις συσκευασίες και κάποιους μπλε κάδους..» Ο κ.Τσομπάνογλου κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να κυνηγήσει το θέμα, ενώ χαρακτήρισε πρωτοποριακή την πρόταση που κατέθεσε.
Ο τέως Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Δ. Τζίτζιφας συνεχάρη τους διοργανωτές της συζήτησης ενώ ως αρχή του κακού κατέδειξε τον Καλλικράτη«Εκεί τελείωσε η τοπική αυτοδιοίκηση, όταν ο έλεγχος των σκουπιδιών πέρασε από τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης στο β΄, ενώ εμάς αγγίζει και εμάς πονάει.» Ο κ. Τζίτζιφας αναγνώρισε την ύπαρξη και άλλων προτάσεων, αναγνωρίζοντας όμως τη σοβαρότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καλώντας τους εκπροσώπους του να δώσουν αγώνα ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση σκουπίδια ως «μεγάλο φαγοπότι» που εποφθαλμιούν μεγαλοεταιρείες άσχετες με το χώρο.
«Σήμερα δίνετε την απάντηση ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι δεν καταστροφολογείτε αλλά έχετε προτάσεις» τόνισε στην παρέμβαση του ο επικεφαλής της παράταξης Φιλαδελφείας Χαλκηδόνας, «Καλημέρα- Ανθρώπινη Πόλη», Χ. Τομπούλογλου ο οποίος συμφώνησε με την προτεινόμενη λύση της περιφερειακής διαχείριση των απορριμμάτων, πρόταση που και η παράταξη της οποίας ηγείται είχε στο παρελθόν προτείνει. Ο κ. Τομπούλογλου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον τρόπο αλλά και το όφελος, για το κοινωνικό σύνολο, ενώ επισήμανε πως τα απόβλητα βρίσκονται είναι στο στόχαστρο των Γερμανών.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μεταμόρφωσης Φ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως το θέμα της καύσης μνημονεύεται ήδη από το πρώτο μνημόνιο τονίζοντας όμως πως δεν είναι αργά για πρωτοβουλίες αρκεί να ενισχυθούν οι δήμοι οι οποίοι είναι σε εξαθλιωμένη κατάσταση. Παράλληλα μιλώντας για «δήμους στο τσιγκέλι» έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση εναντίων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, με σκοπό να την αποδυναμώσουν και κάλεσε σε κοινό αγώνα «Αν δεν είμαστε ενωμένοι, με κοινή στρατηγική θα μείνουμε σε λόγια κι ευχολόγια»
«Τέτοιες ημερίδες έπρεπε να είχαν αρχίσει πριν 15 χρόνια», τόνισε στην παρέμβαση του το στέλεχος της παράταξης του Χ,. Τομπούλογλου Θ. Λέκκας , ενώ την ίδια αργοπορία παρατήρησε και στο να γίνει αντιληπτός ο χρυσός των σκουπιδιών. «Η στρατηγική που προτείνεται από το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ορθή».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν τοποθετήσεις και από κατοίκους των Άνω Λιοσίων και Φυλής, οι οποίοι με γλαφυρό τρόπο περιέγραψαν τόσο την αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και τα σοβαρά προβλήματα υγείας των κατοίκων της περιοχής ( μεταλλάξεις, τερατογεννέσεις) ενώ υπογράμμισαν πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα στενά τοπικά όρια της περιοχής, αλλά όλοι την Αττική.
Στην ολοκλήρωση της συζήτησης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Σ. Σακοράφαδήλωσε τη στήριξη των δημάρχων και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση στον άνισο αγώνα. «Αν καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση ο θόρυβος θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί αυτή είναι που στηρίζει τις περισσότερες δομές» ενώ έδωσε το μήνυμα της ενότητας και της κοινής προσπάθειας: «Ότι θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε, αν προσπαθήσουμε. Το πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό, μπορεί να χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις αλλά εδώ είμαστε να ακούσουμε προτάσεις. Πρέπει να είμαστε δυνατοί κι ενωμένοι γιατί οι μέρες που έρχονται είναι ακόμη πιο δύσκολες και πρέπει να στηρίξει ο ένας τον άλλον.
Τον επίλογο της εκδήλωσης έκανε ο συντονιστής της συζήτησης Β. Καραβάκος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ως «φωνή της λογικής», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πρόταση μιλά για το αυτονόητο, για τη μείωση όγκου των απορριμμάτων, την ώρα που οι άλλοι μιλάνε για ελάχιστα εγγυημένα απορρίμματα.»
Ο κ. Καραβάκος κάλεσε του αυτοδιοικητικούς από κάθε χώρο να πυκνώσουν τις συζητήσεις και τη ζύμωση, για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, παρουσία των πολιτών, ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει, ενώ κάνοντας λόγο για φαύλο κύκλο στον οποίο είναι εγκλωβισμένοι δημότες και αυτοδιοίκηση κάλεσε σε ανατροπή, ως μοναδική λύση: «Όταν τα δημοτικά τέλη θα της ΔΕΗ θα εκτοξευτούν από τα 50 στα 240 ευρώ, αλλά δεν θα υπάρχει μεροκάματο, η κοινωνία θα καταλάβει μα θα είναι αργά. Τα λεφτά στα σκουπίδια είναι πολλά και το σχέδιο απλό. Πόλεμος στην αυτοδιοίκηση. Θα αποψιλώσουν τους δήμους από εργαζόμενους, ειδικά στην καθαριότητα, ώστε να αγανακτήσουμε για τα σκουπίδια που δε μαζεύονται. Είναι ένας φαύλος κύκλος και δεν υπάρχει άλλη λύση από την ανατροπή».
 
Μ. ΠΑΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου