Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΗΡΑΚΛΕΙΟ | Επιστολή του Νίκου Μπάμπαλου


mpampalosnikos1z1.jpg
προς τον Παντελή Βλασσόπουλο


....
Κε Δήμαρχε
Για μια ακόμα φορά το κεντρικό κράτος δείχνει το σκληρό και αυταρχικό του πρόσωπο προς την αυτοδιοίκηση.
Με τη ψήφιση του Ν. 4024/2011 από τη Βουλή, πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση ουσιαστικά «κλέβει» τους πόρους του «Πράσινου Ταμείου» και αντί να τους διαθέσει για την επίτευξη των σκοπών που δημιουργήθηκε το Πράσινο Ταμείο, τους διαθέτει για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" του προϋπολογισμού.

Η δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου» είχε ως σκοπό τη δημιουργία ενός «πράσινου κουμπαρά», με τα χρήματα του οποίου θα χρηματοδοτούνταν δράσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, έργα αστικών αναπλάσεων, την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των πόρων για την αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο με το Ν. 4024/2011 ο σκοπός του Ταμείου ακυρώνεται στην πράξη.
Κε Δήμαρχε
Όπως γνωρίζεις στο «Πράσινο Ταμείο» προβλεπόταν ότι θα καταλήγουν τα έσοδα από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, τα οποία θα αξιοποιούνταν για την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων, έτσι ώστε και με τον τρόπο αυτό να καμφθεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους, που προβαλλόταν από πολλούς.
Από τα στοιχεία των υπηρεσιών, που θα έχουν τεθεί σε γνώση σου είναι προφανές ότι θα τακτοποιήθηκαν αρκετές χιλιάδες τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων, ενώ τα έσοδα που θα εισπραχθούν και θα καταλήξουν στο «Πράσινο Ταμείο» από αυτή την τακτοποίηση θα είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις που θα επέτρεπαν στο Δήμο να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, π.χ. ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ για τη δημιουργία ΠΑΡΚΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, κάτι όμως, που πλέον δεν είναι δυνατόν, αν εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Ν. 4024.
Κε Δήμαρχε
Οφείλουμε όλοι, Δημοτική Αρχή και παρατάξεις, να αναλάβουμε κοινή και συντονισμένη δράση, προκειμένου ο Υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του σχετικού άρθρου του Νόμου, που ψηφίστηκε πριν μερικές εβδομάδες, με το οποίο προβλέπεται ότι το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου (από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, την είσπραξη προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις) θα διατίθεται για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Ουσιαστικά δηλαδή για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας», για την οποία δεν ευθύνονται οι Δήμοι , ούτε οι πολίτες.
Αγαπητέ Παντελή
Πιστεύω και σε καλώ, εξάλλου είμαι βέβαιος ότι και εσύ συμφωνείς μαζί μου,
Να αναλάβεις πρωτοβουλία και να ζητήσεις να υπάρξει κοινή και συντονισμένη δράση των ΟΤΑ, προκειμένου να ακυρωθεί ο Ν. 4024/2011.
Να φέρεις το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί πιστεύω, ότι δεν έχουμε δικαίωμα να δείξουμε καμία ανοχή απέναντι σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση. Ιδίως όταν θα έπρεπε η Κυβέρνηση να γνωρίζει ότι είχε υποχρέωση μέρος των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, να τα διαθέσει βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ, για αστικές αναπλάσεις και δράσεις διατήρησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Να προβούμε σε καταδίκη αυτής της ενέργειας της κυβέρνησης γιατί δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφαιρεί από την Αυτοδιοίκηση δικά της έσοδα, όπως είναι τα έσοδα από την επιβολή προστίμων για ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων, ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κτιρίων, επιβολή διοικητικών ποινών προστίμων και κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις κ.λπ. για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους δανειστές μας. Χωρίς τα έσοδα αυτά κανένας Ο.Τ.Α., ασφαλώς και ο δικός μας Δήμος, δεν θα μπορεί να δημιουργήσει νέους χώρους πρασίνου, να προχωρήσει σε αναπλάσεις και απαλλοτριώσεις οικοπέδων, να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό του ισοζύγιο.
Παντελή
θέλω να σου γνωρίσω, ότι οι συνεργάτες μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή και απαραίτητη βοήθεια στην κατεύθυνση για μια Πόλη καλύτερη.
Με εκτίμηση
Νίκος Μπάμπαλος
Επικεφαλής της παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου