Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ | Σκέψεις για τον Καλλικράτη


...
του Δημήτρη Φωκιανού, Δημάρχου Λυκόβρυσης - Πεύκης


...
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ 27-28/1/2012
Ο «Καλλικράτης» δεν αποτέλεσε διοικητική μεταρρύθμιση αλλά διοικητική απορρύθμιση τοπικού χαρακτήρα.
Οι συνενώσεις δεν κατέληξαν σε λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση των ΟΤΑ, ούτε καν σε οικονομίες κλίμακας. Δεν δημιουργήθηκαν, ούτε πρόκειται στο ορατό μέλλον να δημιουργηθούν οι σύγχρονοι ΟΤΑ με οργανωμένες υπηρεσίες στελεχωμένες με επιστημονικό προσωπικό, αφού έμπειρο προσωπικό φεύγει και νέο δεν έρχεται, επειδή υπάρχει το 10 προς 1 και η απαγόρευση των προσλήψεων. Υποβαθμίστηκαν σοβαρά οι υπηρεσίες σε περιοχές πρώην περιφερειακών και απομακρυσμένων ΟΤΑ. Οι διαρθρωτικού τύπου στρεβλώσεις της κατανομής του προσωπικού (πληθωρισμός– υποστελέχωση), συνεχίζονται και οι οριζόντιες πολιτικές για τους υπαλλήλους, δημιουργούν νέα προβλήματα χωρίς να επιλύουν τα υπάρχοντα.

Η χρηματοδότηση της «Καλλικρατικής» μεταρρύθμισης (υπολογισμένη σε 4,2 δις € σύμφωνα με μελέτη του ΙΤΑ), όχι μόνο δεν υπήρξε, αλλά αφαιρέθηκαν και 1,5 δις € από τους ΚΑΠ των ΟΤΑ!!!
Η οικονομική εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΟΤΑ είναι κυριολεκτικά σε σκοτεινό τούνελ, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό πολιτικών και αποφάσεων για τις αυτονόητες ενέργειες. Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες (η ¨λάντζα¨) στους ΟΤΑ από τις πρώην νομαρχίες, γίνεται χωρίς νέο προσωπικό, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς πόρους και χώρους.
Ο περιορισμός του κεντρικού κράτους σε επιτελικό ρόλο με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Α/θμια και Β/θμια Αυτοδιοίκηση, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Ευτυχώς που λειτουργούν πλημμελώς οι αποκεντρωμένες διοικήσεις…..
Οι αμοιβές των εργαζομένων στους ΟΤΑ και ειδικότερα στους κλάδους με την πιο ανθυγιεινή εργασία, όχι μόνο υποβαθμίστηκαν αλλά καταδίκασαν τους ανθρώπους σε βαριά πενία. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το 10 προς 1 δείχνει τις ανομολόγητες προς το παρόν διαθέσεις για ιδιωτικοποιήσεις στην Αυτοδιοίκηση, σε όλα τα επίπεδα. Οι περικοπές στους ΟΤΑ που φθάνουν στη μείωση εντός τριετίας, (2009-2012), στο 53% των ΚΑΠ και 35% της ΣΑΤΑ, μαζί με την απαγόρευση κατ΄ ουσίαν των δανειοδοτήσεων και την απώλεια πόρων από άσκοπες σπατάλες και κακοδιαχείριση, ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ στην πράξη τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται, σε μια κοινωνία που χειμάζεται.
Φυσικά υπάρχουν και θετικές καινοτομίες στον «Καλλικράτη», όπως το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οι νέοι θεσμοί (Συμπαραστάτης του Δημότη, Επιτροπή Διαβούλευσης, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών κλπ), που χάνονται όμως στο γενικά αρνητικό κλίμα.
Μια πραγματική καινοτομία θα αποτελούσε η πρόταση του πρώην Δημάρχου Πεύκης Παύλου Καμάρα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την διαχείριση των σχολαζουσών κληρονομιών από τους ΟΤΑ (Δήμους).
Μια άλλη αντίληψη και προσέγγιση από τη κεντρική Διοίκηση για το ρόλο και τη σημασία της αυτοδιοίκησης, αλλά και μια άλλη κουλτούρα από αιρετούς, εργαζόμενους και πολίτες μπορεί να αλλάξει το σημερινό γκρίζο τοπίο. Μια κουλτούρα οραμάτων και δημιουργίας, μια κουλτούρα έντιμης και διάφανης διαχείρισης, μια κουλτούρα πολιτισμικής άνθησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, μια κουλτούρα εργατικότητας και αποτελεσματικότητας. Μια κουλτούρα συμμετοχής και ελέγχου. Μια κουλτούρα που περιφρονεί και απορρίπτει τις πελατειακές λογικές και προτάσσει το συλλογικό απέναντι στο ατομικό.
Δημήτρης Φωκιανός
Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου